sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Opettajana handlauskursseilla

Kevät on mennyt varsin reippaasti koirien, töiden ja handlauskurssien merkeissä. Päähänpistot on kivoja!
Alunperin aloin vetämään kurssia Oulaisten Kennelkerhon nimissä, mutta samoihin aikoihin sovimme muutaman eräjorman kanssa yhteiset harjoitukset, jotka muuttuivat jokaviikkoisiksi ja väkimäärä kasvoi yhtenään puskaradion välityksellä. Kiitän tässä vaiheessa kaikkia osallistujia, hyöty on ollut molemminpuolinen!

Pystykorvarinki kierroksessa

Mettämiesten treeneissä meininki oli varsin rentoa ja läppää nakeltiin tuon tuosta, hyvin usein meikäläisen kustannuksella. Yritettiin saada silti jotain aikaiseksikin. Keskityin heidän kanssaan lähinnä korostamaan miten koiraa kuuluu hallita kehässä ilman turhaa kiskomista, kuinka kuuluu palkita oikein tehdystä työstä ennenkaikkea oikeaan aikaan ja kuinka koira voidaan saada jopa seisomaan paikallaan. Seassa oli mahdottoman kauniita ja lupaavia metsästyskoiria, joilla on kaikki edellytykset valioitumiseen tulevaisuudessa. Tämän kurssin kohdistin ennenkaikkea ukkojen päiden pätkimiseen, sillä koirat kyllä oppivat, mutta miesten esittämistavoissa oli paljon puutteita. Suomenajokoiria, suomenpystykorvia, karjalankarhukoiria, venäjänajokoiria, jämtlanninpystykorvia ja harmaa norjanhirvikoiria kenttä täynnä. Ihan liian monta piiponköyttä, nahkapantaa ja flexiä. Kiskomista ja räkyttämistä. Näihin puututtiin ensimmäisenä ja otin "työkalupakkini" esiin, jossa on lukematon määrä ketjuja ja taluttimia. Kerta kerralta treeneihin tuli yhä tyytyväisempiä miehiä uusien "työvälineidensä" kanssa. Nakkejakin muistivat ottaa taskuun! ;)
Tulokset alkoivat toden totisesti näkymään, täytyy kiitellä näitä miehiä- heillä oli asenne kohdillaan, kuuntelivat, katsoivat mallia ja tekivät perässä parhaansa mukaan!
Kuvissa esiintyvä jämpti on n. 8kk:n ikäinen Milli-tyttö. Kun kokeilin treenata neitiä ensimmäisen kerran, tiesin sen olevan luonnonlahjakkuus. Sitä tarvitsi vain ohjata oikein. Omistajan käsissä se näytti näin hyvältä jo muutaman harjoituskerran jälkeen. Monestiko näkee kehässä vapaasti ja edestä esiintyvää, häntäänsä heiluttavaa jämptiä vanhemman erämiehen kanssa? Rohkaistuipa hän niin paljon, että vei toisen kurssilaisen venakonkin ensimmäistä kertaa kehään tuloksella JUN ERI.
Muutkin kurssilaiset saivat mukavia tuloksia, parhaana karhukoirille tuplavoitto serteineen ja urokselle vielä RYP3- sijoitus. Nämä ovat minulle sitä parasta kiitosta.

Käymme läpi kennelkerholaisten kanssa,
kuinka kolmio ja edestakaisin liikkeet tehdään suorissa linjoissa tuomariin
nähden. Ihanan motivoituneita oppilaita mulla :)

Raijalla ja porkkarilla on sama tahti
Kennelkerholaisille harjoitukset olivat viilatumpia ja pohjautuivat pitkälti "Esitä paremmin"- kirjaan.
Siltikään kahdeksan harjoituskertaa ei aivan mahdollista hiomaan kaikkia pienimpiä esittämisen saloja, mutta jengi meni eteenpäin valtavin harppauksin ihan perusasioidenkin käsittelemisellä.

Pidin myös muutamien harjoitusten aikana kuvaussessioita. Moni koki tämän erittäin avaavana oppivälineenä, sillä puhuttu kritiikki ei mene samalla tavalla jakeluun, kuin kuva, josta näkee omat puutteensa. Joitakin esittelen tässä postauksessa.

Aiheita kurssillamme olivat mm. liikuttaminen (oikea vauhti, askelluksen tahdittaminen, hallitseminen).
Oikea liike on kaiken a ja o, sillä jos tuomarilla on yhtään älliä, se arvostelee koiran suurimmilta osin liikkeestä. Tästä aiheesta olin tarkka. Halusin hallittua ravia, sovitettuun tahtiin koiran kanssa, sekä ennenkaikkea oikeaa käden käyttöä, sillä käsi taluttimen kanssa on se työväline, jolla koiraa ohjataan halutulla tavalla. Vapaasti, mutta sopivalla tuntumalla, jotta koira tietää kuka on narunjatkeena. Muutamista koirista tulikin showluonnetta esiin oikealla ohjauksella. Ja minä olin yhtä hymyä :)


Koiran hallinta lähtee hihnakäyttäytymisestä, vaikka aluksi kävellen
jos muuten ei onnistu. Nora ja ihana rottweiler Loviisa.

Toinen isoista aiheista oli seisottaminen (vapaa vai aseteltu, edestä vai sivusta, pöydällä, etäisyys koiraan yms). Opeteltiin erilaisia keinoja, jokainen valitkoon itselleen sopivan tavan. Suoraa liikkeestä, namin ohjauksella edestä, remmin avustuksella kevyt ohjaus, keholla ohjaus, käsien avulla siirto säästä/ lavoista tai perinteinen jalkojen asettelu. Nämä kuvat kertovat oikeastaan enemmän kuin tuhat sanaa.


Raija opettaa porkkaria reagoimaan kehonsa liikkeisiin ja palkitsee koiran tarkkailusta/seuraamisesta.


Sannan kuvissa huomioikaa erityisesti oikea etäisyys koiran ja esittäjän välillä. Kuinka etuosa muuttuu ja koiralle jää tilaa korjata asentoaan. Sanna ekoissa ja vikoissa harkoissa.

Muita aiheita olivat mm. palkitseminen, tuomarin huomioon ottaminen, tilan käyttäminen, pukeutuminen jne jne. Korostin kiinnittämään huomiota ennenkaikkea koiran yksilökohtaiseen esittämistyyliin, kaikki totutut perustavat kun eivät sovi kaikille. Erittäin tärkeänä osana pidän vielä esittäjän eleettömyyttä eli kiinnitin paljon huomiota juoksutyyleihin, sekä yleiseen kehonkieleen. Kiinnitimme huomiota koirien yksilökohtaisiin puutteisiin ja vahvuuksiin. Niitäkin voidaan peitellä ja korostaa.

Raisa ja fantastisesti- vapaasti esitetty mäyräkoira. Ryhdillä
ja näyttävyydellä peittää enemmän puutteita kuin millään
muulla esittämiskikalla. Lisäksi rikotaan perinteitä, normaalisti
pienet koirat esitetään maasta polviltaan ja aseteltuna.
 Yllä on kuvat Helkasta islanninlammaskoiran kanssa ensimmäisissä ja viimeisissä harjoituksissa. Kumpi tyyli edustaa koiraa paremmin?


Kannattaako namin käyttäminen vilkkaan koiran kanssa? Tai asettelu jos koira jännittää takapäänsä?
Sari ensimmäisissä ja viimeisissä harjoituksissa. Jätettiin nami veke ja siirrettiin koiraa vain edestä ohjaamalla. Takajalkojen asettelu jätettiin pois- tässä lopputulos.

~~~


Muistutuksena muillekin: Korjattiin perusvirheitä, joita nähdään vielä tänäkin päivänä kehissä. Asetellaan jalkoja omilla jaloilla ja juostaan tukka silmillä. Niihin puututtiin ja niistä opittiin :)

Mitä näkyy? :D

Tukka takana ja kontaktikin helpottuu!

Ei jaloilla...

...vaan käsillä :)

Kaikenkaikkiaan mielettömän positiivinen kokemus. Opin opettajana ihan hirveästi uusia asioita, nää parivaljakot pisti mut ajattelemaan, ratkaisemaan ongelmia ja onnistumaan. Miellyttäviä tuloksiakin on tullut näyttelyistä ihan viimeaikoina....Useita sertejä, rop-voittoja ja mahtuupa sekaan ryhmäsijoituskin. Paras kommentti oli, kun Nora sanoi hymyilleensä ensimmäistä kertaa kehässä. "Oli niin helppoa olla koirien kanssa kehässä. Nautin joka hetkestä. Mä niin rakastan noita koiria."

4 kommenttia:

  1. Mä niin ootan handlauspäivää, että pääsen sun oppiin! Opin sieltä varmasti niin paljon, että en muista niitä seuraavana päivänä.

    VastaaPoista
  2. Kiva blogi! :)

    aatujajemina.blogspot.fi Käyhän vilkaisemassa? :)

    VastaaPoista