keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Esitystyyleistä

Selailin vanhoja esityskuvia ja mieleeni juolahti Rovaniemen talvipäivät, jossa olin esittämässä karhukoiria.
Näissä kuvissa tulee hyvin ilmi se, kuinka monella eri tyylillä voi rodun sisälläkin koiraa esittää.

1. Vapaasti takaa

1. Itsevarma koira, joka on kuitenkin tottumaton esim. asetteluun. Koiran on helppo löytää hälinästä jokin kohde jota seurata. Handlerin tehtävä on tukea koiraa pysymään paikallaan ja tarvittaessa ohjata uuteen asentoon, pysymällä itse taustalla.

2. Vapaasti edestä

2. Avoimen ja showluonteen omaava koira, jolla on mittasuhteet kohdillaan, sekä malttia esiintymiseen. Vapaasti edestä on oma suosikkini lähes rodussa kuin rodussa.  Hyvin rakentunut koira löytää optimaalisen asennon itse ja tässä esittäjän, sekä koiran välinen yhteistyö tulee parhaiten esiin. Esittäjän vastuulla on pitää itsensä mielenkiintoisena, jotta kontakti säilyy.

3. Aseteltu, häntä tuettuna

3. Nuori koira, joka ei paineistu asettelusta, mutta ei pysty pitämään itseään vielä "kasassa" vapaasti esitettynä hakeutuen omituisiin asentoihin. Tällöin asettelu on parempi ratkaisu. Esittäjä löytää hyvän asennon lähtien etujaloista, siirtyen takajalkoihin, nostaen ryhtiä ja häntää tukemalla.


4. Vapaasti sivusta

4. Näyttelytilanteesta hieman epävarma koira, joka tarvitsee handlerin tuen sivuun omalle tasolleen ja mahdollisen kiintopisteen mitä seurata. Koiraa tuetaan esim. niskan takaa tai hännästä ja pyritään hakemaan asento vapaasti, sillä epävarma koira menee enemmän lukkoon jalkojen siirtelystä tai päälle kumartumisesta.

~

Miksi esittää setteri päästä ja hännästä kannattelemalla, jos se paineistuu ja alkaa työntämään etujalkojaan eteen, kun se voitaisiin esittää vapaasti edestä niin, että setterillekkin kuuluva iloinen temperamentti tulisi esiin hännänheilutuksena?


On niin sanottuja normeja tiettyjen rotujen kohdalla, kuinka ne kuuluisi esittää.
Kursseillani olen aina korostanut, että tottakai pyrimme ennenkaikkea rodunomaiseen esittämistapaan, mutta AINA tulee ottaa huomioon myös yksilöllisyys, koiran persoona. Myös rakenne otetaan huomioon, sillä eri handlaustyyleillä voidaan korostaa ja peittää rakennetta joissain määrin. Kukaan ei estä sinua kokeilemasta eri tyylejä, varmasti sopiva tapa löytyy jokaiselle.

1 kommentti:

  1. Tämä oli hyvä postaus! Itsekin olen monesti miettinyt näitä handlaamisjuttuja, aikoinaan harrastin junior handlerii ja kävin oman koiran lisäksi muidenkin koiria esittämässä.

    VastaaPoista