Handlaus
HISTORIA:
 
Koirien kanssa touhuaminen on ollut tuttua ihan pienestä saakka. Kuitenkin kehänauhojen sisäpuolelle kävelin ensimmäistä kertaa kymmenvuotiaana "neiti-näsänä." Niitä näyttelyitä, jotka muistaa ikuisesti...
Nivalassa järjestettiin vuonna 2004 kansainvälinen koiranäyttely johon osallistuin ensimmäisen koirani- dreeverin (Juholan Viksun) kanssa. Kisasimme pentuluokassa ja se kaikki itsevarmuus mitä olin harjoitellessa kerännyt, jäi kehän ulkopuolelle vuoromme koittaessa. Fiksu nuuski maata ja minä kävelin lahnana perässä. Seisottaessa "pätevänä" asettelin takajalkoja tärisevin käsin taaksepäin ja niin edelleen. Niinkuin olin kuvista nähnyt ja mallia ottanut. Tuomari heltyi antamaan KP:n, ja koska Fiksu oli ainut pentuluokassa, se oli samalla myös ROP-pentu. Kipinä koiranesittämiseen syttyi. Hymy korvissa lähdettiin hakemaan vielä pokaalia ja palkinnot sain pitää itselläni. Tuolla ne seinälläni yhä möllöttävät. Se oli käännekohta pienen tytön elämässä.

***

Kyseisen näyttelyn jälkeen viihdyin auton kyydissä matkalla koiranäyttelyihin, mihin sisko ikinä menikään. Oulaisten ryhmänäyttely on jäänyt hyvin mieleeni, siellä pääsin esittämään kolme rottweileria. Tuomariamme- Jari Laaksoa nauratti, kun 11v. pikkulikka esittää niin suuria ja vahvatahtoisia koiria, jotka tottelevat kuuliaisesti handleriansa. Innostus vain kasvoi, vaikkei menestystä tuolloin suotukaan. Puolestaan 13-vuotiaana pääsin ensimmäisen kerran Voittaja- näyttelyyn, jossa esitin kaksi rottweileria. Tuloksina JUN H ja EVA eivät himmentäneet tuikkivia silmiäni tuossa suuressa koiratapahtumassa.

Vaasa KV vuodelta 2008 on yksi ikimuistoisimmista näyttelyistäni. Jännitin kehää, koska tuomarina olisi allerounder Rainer Vuorinen, jota arvostin aivan valtavasti. Tällä kertaa esitettävänä oli tuttavien dreeveri- jo edesmennyt Karioonhiiren Lordi. Meillä synkkasi erinomaisesti. Rainer kertoi kaikille paikalla olijoille isoon ääneen kuinka dreeveri tulisi esittää juuri tällä tavalla- osoittaen samalla minua. Niitä sanoja ei vaan voi unohtaa. Dreevereistä ja rottweilereista piiri alkoi vähitellen suurentua. Uusia ihmisiä, uusia rotuja, uusia koiria ja yhä toistaan hienompia kokemuksia kertyi.

Vaasa KV 2008;  Lordi AVO ERI AVK1 PU1 SERT, CACIB, VSP.

JUNIOR HANDLER

1/1 Kokkola KV 2011

JH 1/1 Liminka rn 2010
Junior handleria harrastin noin vuoden verran 2010 syksystä vuoteen 2011 saakka. Ennakkoluuloistani johtuen olin jo 16-vuotias kun aloin miettimään vielä viimeisiä tilaisuuksia kokeilla tuota nuorille suunnattua lajia. 4.9.2010 Limingassa oli ryhmiksen lisäksi junnut, joten sinne lähdettiin rohkean ennakkoluulottomasti kokeilemaan onnea. Jännittäjätyyppinä tietysti kauhusta kankeana matkalla debyyttiin, tuntui turvalliselta ottaa oma koira, niimpä Gini lähti mukaani. Suorituksissa oli paljon parannettavaa mutta 11 kisaajasta meidät lopulta valittiin ensimmäisiksi ja vielä päivän parhaaksi.

Olin ensimmäisestä voitostani niin iloinen, että toisiin kisoihin piti päästä. Otin aika ison tavoitteen, sillä päätin, että viimeisenä vuotenani voittaisin SM-osakilpailun, jotta pääsisin Voittaja näyttelyssä isoon kehään. Todellisuudessa en tähän tavoitteeseen uskonut itsekään, mutta lopulta, 3.7.2011 Kokkolassa 1. sija napsahti kera osarivoiton. Jälleen omalla koirallani, joka tietyllä tavalla nostaa menestymisen tunnearvoa. Niin tuli perään vielä piirinmestaruus, sekin omalla koiralla.
Niinpä joulukuussa Messaria edeltävänä perjantaina kisasimme Best of the Bestissä, johon pääsivät piirinmestaruuden voittaneet junnut. Tuolla kisasin nuorella amerikanakitalla ja pääsimme 9 parhaan joukkoon. SM-finaali pidettiin saman viikon sunnuntaina. Ikimuistoinen kokemus, vaikka sijoitusta ei liiennytkään ja jännitys söi suorituksesta puolet. Tuon kisan jälkeen sitä vasta alkoi päässään prosessoimaan kaikkea viimeisen vuoden aikana oppimaansa. JH toi mukanaan suuren määrän uusia ihmissuhteita, rotuja ja opetti minut heittäytymään, sekä ylittämään itseni. Todistamaan pystyvyyden.

SM-finaalissa Ginin kanssa


TULOKSET:

4.9.2010 Liminka RN, 1/1 Ginillä
9.1.2011 Kajaani KV, 6 parhaan joukkoon Aamu jenkillä
23.1.2011 Turku KV (SM-osakilpailu), ei sij. Amppu jenkillä
9.4.2011 Vaasa KV (SM-osakilpailu), JH5 Neela nahkalla
2.7.2011 Kokkola KV, ei sij. Eppu westiellä
3.7.2011 Kokkola KV (SM-osakilpailu), 1/1 Wiimalla --> osarivoitto
17.7.2011 Oulu KV (PM-kilpailu ja normikisa), PM1 Wiimalla ja JH5 Jaffa parsonilla

23.7.2011 Tornio KV, JH2 Wiimalla
20.8.2011 Kokkola RN, JH 1/1 Vinka appenzellilla
16.10.2011 Lohja Club Show (shih tzu), JH3 Mars jenkillä
16.10.2011 Lohja Club Show (jenkki), JH2 Mars jenkillä
2.12.2011 Messari, Best of the Best, 9 parhaan joukkoon Meeko amerikanakitalla
4.12.2011 Messari, SM-finaali, ei sij. GinilläYLEISESTI:

Koiranesittäminen on minusta edelleen yhtä ihanaa, kuin silloin 10-vuotiaana sen aloittaessani. Kipinä ei ole sammunut- eikä sammu toivottavasti vielä pitkään aikaan.
   Joka kerta tavoitteeni on saada koira näyttämään kaikki parhaat puolensa ja esiintymään luontevan iloisesti.
Pyrin tekemään tuttavuutta hyvissä ajoin ennen kehään menoa ja löytämään oikeanlaisen tavan ohjata koiraa pienillä eleillä esiintymään sille edullisella tavalla.
   Koiraa esittäessä koiran tulisi olla se ykkösasia, ei se miltä itse näytät, eikä se menestys tai mikään muukaan ylimääräinen. Oli tulos mikä tahansa, niin koiran vika se ei ainakaan ole. Se on tehnyt kyllä parhaansa. Jokaisesta kehäkokemuksesta pyrin tekemään koiralle mieluisen, näin sen kanssa yhteistyö on paljon helpompaa.

Kokkola RN 2011, JH 1/1

'TÄNÄ PÄIVÄNÄ

Lähes suosituimmaksi harrastuksekseni koiranesittämisen rinnalla on noussut kurssien vetäminen niin kotikaupungissa kuin muuallakin päin Suomea. Innostus lähti vuonna 2014 jolloin ehdin pitää noin kahdeksan kurssia, toiset viikonloppumuotoisina ja lähialueella n. viiden kurssipäivän muodossa. Vuosi 2015 näyttää sitäkin kiireisemmältä. Tämä on nyt se juttu johon tulevaisuudessa panostan. Mikäpä sen parempaa kuin jakaa omia kokemuksiaan ja opettaa niiden kautta muille. Kursseillani ei paneuduta niinkään koiran treenaamiseen vaan handlerin ohjaukseen, jonka kautta koira varmasti käyttäytyy toivotulla tavalla.


RODUT:


FCI1 australiankelpie, australianpaimenkoira, colliet, partacollie, saarloos wolfhond, saksanpaimenkoira, valkoinenpaimenkoira, welsh corgi cardigan
FCI2 appenzellinpaimenkoira, berninpaimenkoira, bokseri, bullmastiffi, dogo argentino, hovawart, keskiaasiankoira, kääpiöpinseri, leonberginkoira, newfoundlandinkoira, rottweiler, tanskandoggi
FCI3 australianterrieri, borderterrieri, cairnterrieri, dandiedinmontinterrieri, jackrusselinterrieri, norfolkinterrieri, parsonrusselinterrieri, silkkiterrieri, skyenterrieri, valkoinen länsiylämaanterrieri, vehnäterrieri
FCI4 kk. mäyräkoira ja pk. kääpiömäyräkoira
FCI5 alaskanmalamuutti, amerikanakita, cirneco dell'etna, harmaa norjanhirvikoira, hokkaido, islanninlammaskoira, jätmlanninpystykorva, karjalankarhukoira, lapinporokoira, pohjanpystykorva, pomeranian, venäläis-eurooppalainen laika, siperianhusky, suomenlapinkoira, suomenpystykorva
FCI6 amerikankettukoira, beagle, dreeveri, suomenajokoira, venäjänajokoira
FCI7 bracco italiano, bretoni, englanninsetteri, punainen irlanninsetteri, stabyhoun
FCI8 amerikancockerspanieli, barbet, kultainennoutaja, labradorinnoutaja, novascotiannoutaja, sileäkarvainennoutaja, walesinspringerspanieli
FCI9 bostoninterrieri, cavalier, chihuahua, coton de tuléar, papillon, phalene, ranskanbulldoggi, kääpiövillakoira, venäjäntoyterrieri
FCI10 afgaaninvinttikoira ja venäjänvinttikoira.YHTEYDENOTOT :

Mikäli kaipaat kurssin vetäjää tai handleria koirallesi, minuun saa helpoiten puhelimitse, facebookin kautta ja toisinaan myös sähköpostitse.

E-mail: johanna.lahtinen@hotmail.com
Puh: 0449738203